Pemakanan

Ramai sangat orang TERGILA-GILAKAN gula.

Posted On March 6, 2021 at 4:20 pm by / No Comments

Saya perhati ramai sangat orang TERGILA-GILAKAN gula. Tapi 6 sebab ni akan buat korang surrender..

Tadi ada minum teh tarik tak? Perghhh sedap kan. Terasa lagi kelat2 teh tu dalam mulut. Slurppp.
 
Kueh yang korang makan tu, bukan 1-2 sudu tapi bersenduk gula yang dah dituangkan. Itu yang sedapnya ya amat. Waduh..
 
Nak sambut birthday anak. Nak sambut dengan kek pulak. MasyaAllah mabruk jiddan… Tapi tak sedar kandungan gula yang banyak di dalamnya.
 
Ni kang, jalan-jalan pergi pasaraya bagi anak sorang 1 aiskrim kat tangan. Supaya tak berebut-rebut katanya. Menjilat-jilat jari anak-anak kita tu dek sedapnya aiskrim tu.
 
Itu semua la tu…
 
Itu yang kata nak pantang gula? Oppss sorry la, semua benda ada gula kot. Mana boleh tinggal.
 
Tapi cek nak habaq ni.
 
Gula bukanlah teman sejati yang patut dipilih, tapi musuh dalam selimut yang patut di “puuii” kan dalam hidup. 😅
 
5 sebab gula perlu di “puuii” kan dalam hidup.
 
  1. Gigi jadi tak cantik. Pernah tengok anak2 kita atau anak orang lain gigi susunya jadi hitam? Itu akibat dari bakteria tak baik semakin banyak dalam mulut, sebab dia kenyang makan gula.
  2. Badan jadi obes dan mudah terima sakit jantung. Kandungan fructose tak diperlukan badan. Bila terlebih, ia bertukar jadi lemak. Jadilah kencing manis, sakit jantung dan penyakit kronik lain.
  3. Gula buat kita jadi ketagih. Siapa sedar, kalau dia jenis suka mengeteh, bila dia tak mengeteh teh tarik sehari, dia jadi tak sedap badan. Tercari-cari teh tarik macam ketagih ganja. 😅 Korang perasan ke perasan?
  4. Muka jadi cepat berkedut dan nampak tua. Nak cepat tua? Makan la gula banyak-banyak. 😅
  5. Gula menganggu tingkah laku anak-nak. Ada tak anak-anak kita perangainya tak boleh bawa bincang. Hari-hari rasa nak mengamuk je dengan perangai dia. Gula adakalanya buat orang hilang timbang rasa tau.
  6. Gula jadi pemangkin untuk tingkatkan keradangan. Siapa ada ekzema, kesannya boleh jadi double atau triple dari biasa.
So.. apa point yang korang dapat?
 
Nak makan gula lagi? Gula bukan tak baik. Tapi gula putih sememangnya racun. Kalau nak ambik gula baik macam madu pun still kena ambik dalam kadar terkawal.
 
Bila ambil lebih, semua benda akan jadi over. Kita tak ambil gula pun tak apa. Sebab nasi, makanan ruji kita dah boleh menghasilkan gula dan tenaga yang cukup. Dalam buah pun dah ada gula.
 
Yang tak cukup2 tu, nafsu kita je… Tak pueh-pueh nak manis dalam makanan.
 
Dapat manfat tak?
 
Kongsikan, share dan tag kawan-kawan tu.
 
Bagi yang ada ekzema, kat anak2 ke, lagi la kena pantang gula dalam hidup. Sis Zati boleh bantu atasi ekzema dengan cara natural dan segera.
 
Komen “NAK”.
 
Lepas tu boleh wasap sis Zati untuk bantu korang. Klik www.wasap.my/60108693645/bantusayaatasiekzema
 
p/s : Klik LIKE page ELZERA & FOLLOW untuk dapatkan tips secara berterusan tau.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X